Skoro nie ma dla Ciebie różnicy kwestia smaku i zapachu, to stosuj ten tańszy, czyli rafinowany. http://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia
[...] na surowo działa profilaktycznie na nasze zdrowie, jest bogata w witaminy i minerały. Żadna oliwa z wytłoków takich właściwości nie posiada i najlepiej nadaje się do smażenia, gotowania i pieczenia. ale dokładnie dlaczego jest zła to sie za bardzo nie orientuje, ale wydaje mi sie że nie posiada takiej ilości jednonienasyconych kwasów [...]
Przez dłuższy czas smażyłem na smalcu. Jednak przeszedłem na niskokaloryczne oleje do smażenia, np. PAM . Wygodniej, niekoniecznie taniej, ale przy wycince nie wyobrażam sobie już męczyć się z innymi rozwiązaniami przy smażeniu. Wolę jednak parować, ale za dużo mnie to kosztuje ... energii i czasu . Puszczę parowar od Brauna w dobre ręce za kilka [...]
ja do smażenia karkówki zazwyczaj nie dodaję wiele przypraw, sól,pieprz,czosnek, może cebulka, i jak dla mnie jest miodzio :-) i faktycznie smażona z kapustą kiszoną jest super. Jadłam też pieczoną z plastrami zwykłej białej kapusty - pycha.
nie broń boże na zwykłym oleju nie używaj do smażenia nawet jak to by miała być oliwa z oliwek, najlepszym tz. pod względem ceny było by zwykłe najnormalniejsze masło, jak już olej to olej kokosowy czy coś takiego.
Ja narazie jem gotowane. Poztym zamówiłem grila elektrycznego do smażenia bez tłuszczu, mam plany w nim też przygotowywać piersi i ryby. Jak będzie to zobaczymy
Stosuj różne źródła makroskładników. Olej kokosowy do smażenia jak najbardziej. Skoro lubisz gotowane na parze, to kup. Kwestia gustu. Ja wolę pieczone/duszone.
Tluszcz z jajek plus oleju kokosowego do smazenia. Kurczak glownie w diecie. Wiec orzechy maja miejsce. A poza tym wazne ze je lubie i nie szukam przekasek wredy :-)
idealny do smażenia jest olej kokosowy , możesz próbować na maśle , smalcu ale najlepiej jak już smażyć to na teflonie bez tłuszczu a już wogóle cudownie nie smażyć tylko gotować/parować